A FOGSELYEM

A fogselyem használata

- A fogselyem használata

"A fogselyem egy vékony mûanyag szál, melyet az ételmaradékok és a lepedék fogak felszínérõl való eltávolítására használnak. Fogorvosok mindennapi használatát ajánlják, mint kiegészítõ eszköz a fogmosáshoz. Elérhetõ viaszozott és nem viaszozott formában. A viaszozott forma könnyebben becsúszik a fogak közé. Ezen kívül egyesek fluoridokkal, mentollal vannak átitatva.

A fogselyem használata

Fogkefével történõ fogmosás közben a fogkefe sörtéi csak nehezen, vagy egyáltalán nem jutnak be a fogak közé. Az itt lerakódott plakk ún. approximális fogszuvasodáshoz, ínygyulladáshoz vezet. A fogselyemmel való tisztítás célja a fogak közt lerakódott ételmaradékok, plakk eltávolítása.

A fogselyem használata közben fellépõ vérzés az ínygyulladásnak, esetleg a nem helyes, túl durva használatnak tulajdonítható. Rendszeres és helyes alkalmazás esetén az ínygyulladás megszûnik. Fogpótlásokon az ételmaradékok jobban megtapadnak, így a fogselyemmel való tisztítás nagyon fontos.

Mivel a fogkõ keménysége nagy és erõsen tapad a fog felszínéhez, fogselyemmel való eltávolítása nem lehetséges.

1. Tépjen le nagyjából ötven centiméter fogselymet, és tekerje lazán a két középsõ ujjára (az egyikre hosszabbat, mint a másikra), úgy, hogy körülbelül öt centiméter fogselyem maradjon szabadon.

2. Hüvelyk- és mutatóujjaival tartsa feszesen a selymet, míg végigcsúsztatja a fogai között, közben vigyázzon az ínyére!

3. Tekerje a fogselymet C-alakban fogai köré és gyengéden mozgassa fel-le, egészen az ínyszél alá hatolva. Szükség esetén tépjen új szálat!"


- A fogselyem használata