ESZTÉTIKA

A tömésekről és a restaurációkról

- Csúnya tömések cseréje - Esztétikus fogszínû restaurációk

"Sok páciensünk fordul hozzánk azzal a kéréssel, hogy szépítsük meg a régi, csúnyán elszínezõdött, amalgámtömött fogaikat. Sokan nem is sejtik, hogy az esetek zömében azamalgámtömések alatt szinte mindig nagymértékû szuvasodás található .

Csúnya tömések cseréje - Esztétikus fogszínû restaurációk

Miért szürkülnek el csúnyán az amalgámtömött fogak?

A hátsó õrlõfogakban található sokfelszínû, régi, korrodált amalgámtömések az esetek zömében akár 10-15 évesek is lehetnek. A fogak zománcába az amalgámtömések ezüsttartalma beoldódik, ezért az évek során a fogak csúnyán elszürkülnek.

Miért gyakori a fogszuvasodás az amalgámtömések alatt?

Az amalgámoknak van egy olyan tulajdonsága, hogy az idõ folyamán tágulnak, ezáltal kiemelkednek a fogból. A tömések ilyenkor már nem zárnak jól, így a fogak alászuvasodnak a tömések széleinél keletkezett apró réseken keresztül.

Mi történik, ha nem cseréljük ki az alászuvasodott töméseket?

A tömés melletti szuvasodás miatt meggyengül a fogzománc és élesen letörik a fogból, ezáltal a tömés széle, illetve az éles perem irritálja a nyelvet. Az esetek zömében a fog még nem fáj, mert a szuvasodás még nem betegítette meg a fogbelet, épp ezért az emberek többsége még mindig nem hajlandó elmenni a fogorvoshoz.

Ha ebben a stádiumban nem avatkozunk be és nem cseréljük ki idõben a tömést, akkor a fog szuvasodása elérheti a fogbelet, a fog elhal, mely igen nagy fájdalommal járhat. Jó esetben a fogat még meg tudjuk menteni gyökérkezeléssel.

Ne felejtsék: a gyökérkezelés egy kísérlet a fog megtartására. Hála a korszerû módszereknek és eszközöknek mindig egyre jobb gyökértöméseket lehet készíteni, de a legkorrektebb gyökértömések mellett is elõfordulhatnak problémák. A gyökérkezelt fogak kiszáradnak, törékennyé válnak, elszínezõdnek. Sose lesz egy gyökérkezelt fog többé olyan tartós, mintha idõben ellátták volna egy szép esztétikus töméssel.

Elõfordulhat, hogy a fogból akkora darab törik le, hogy a repedés mélyen a fogíny alá ér. Ilyenkor a legnagyobb erõfeszítéseink ellenére sem lehet korrekten megtömni a fogat, ezért azt el kell távolítani. Miért várnának eddig? Higgyék el, hogy csak nyerhetnek azzal, ha idõben felkeresik a fogorvost! Ráadásul sokkal költségkímélõbb egy fog megtartása, mint kihúzásával annak pótlása.

Esztétikus fogszínû tömések

Funkció
• Minimális foganyag feláldozásával helyreállítjuk az eredeti anatomikus fogformát
• Jól barázdált rágófelszínt alakítunk ki, amivel könnyûvé válik a táplálék felaprítása, így a
rágószervet megkíméljük a túlterheléstõl.

Esztétika
• Töméseink több színbõl készülnek, így környezetükbe tökéletesen beleolvadnak.

Tartósság
• A tömések rendkívül idõállóak, mivel a tömõanyag és a fog anyaga kémiailag összeköt."


- Csúnya tömések cseréje - Esztétikus fogszínû restaurációk