A FOGÁSZATRÓL

A fogászatról

- Megelõzés, fogászati szûrés

"Szánk a különféle gonosz sejtburjánzások melegágya, amelynek talaját olykor mi magunk készítjük elõ hosszú évek során mértéktelen ivással és dohányzással, elhanyagolva a szájápolást is. Azután elõbb vagy utóbb kesereghetünk.
Komoly megpróbáltatásokat is okozhat egy-egy, az ajkakon, a szájüregben vagy a garatban vadul szaporodó sejtcsoport. Nem mese azonban, hogy a rákbetegségek, mert hiszen errõl van szó, javarészt megelõzhetõk és, ha korán felismerik õket, jól is kezelhetõk.

Gyökér - Nyak - Korona - Erek és idegek - Csont - Pulpa - Fogíny - Dentin - Zománc

Ne feledje, nem véletlenül mondják, hogy az arc a lélek tükre. Ne akarja ezt a tükröt elhomályosítani, megrepeszteni egy kései felismerés miatt szükségessé váló sebészi beavatkozással. Érdemes hát megszívlelnie a jó tanácsokat.

Ravasz csapda, mint a legtöbb rák esetében, hogy amikor a betegség a legkönnyebben kezelhetõ volna, akkor alig mutatkoznak tünetek. Aki azonban a száját tudatosan és rendszeresen ápolja, az felfigyelhet néhány apró jelenségre. Az pedig egy újabb csapda ha ettõl megijed, elbújik, és nem megy orvosához.

A száj rendszeres tudatos védelme a legjobb megelõzés.

Szánk belsõ világa bonyolultabb, mint gondolnánk. Számos, esetenként csak orvos által látott kisebb, de fontos részeinek összehangolt mûködése teszi lehetõvé, hogy könnyen tudjunk lélegezni, enni, inni, ízeket érezni, beszélni, énekelni.
Ne hanyagolja el a szájápolást! A legfontosabb rendszeres fogmosás, szájöblítés és fogselyem használat nem elég. A szájbéli területek átvizsgálása érdekében évente egyszer, még ha panasza nincs is, menjen fogorvoshoz, abban az esetben is, ha teljes pótlása van.
Ne vegye félvállról, ha gyulladt az ajka, esetleg hámlik vagy kisebb göb jelenik meg rajta; ha szája szélén vagy nyelvén fehér, esetleg érdes tapintású foltot talál; ha szájában nehezen gyógyuló apró sebet vagy „vadhússzerû” képzõdményt észlel. Ezek többnyire nem a rák jelei, de elhanyagolásuk rákhoz vezethet.

Szájában bármilyen rendellenességet tapasztal, mihamarabb forduljon orvoshoz!

Lehet, hogy épp az évenkénti vizitek egyikén derül fény szájának zugában lévõ olyan kis elváltozásra, amely betegség gyanúját kelti. Fogadja meg ilyenkor fogorvosa szavát! Elõfordulhat, hogy onkológiai szakrendelésre küldi. Egyáltalán nem biztos, hogy a gyanú beigazolódik. Ha esetleg megállapítják, hogy nem jóindulatú a kis elváltozás, nem kell kétségbe esnie. Szépséghibát aligha okozó, kisebb beavatkozással kiirtják a kóros képzõdményt. Esetleg még rövidebb lejáratú egyéb kezelést is javasolnak. Mindez együttesen kiváló esélyt ad a teljes gyógyulásra.

A korai felismerés a szájbéli rákok legjobb ellenszere!

Késve felismert, elõrehaladottabb betegség esetén komolyabb mûtétekre, hosszadalmasabb, kombinált kezelésre lehet szükség."


- 01. A fogászatról